Tájház

Története

A Német Nemzetiségi Tájház az 1830-as években a Han család otthonaként épült, az istálló és a pajta az 1920-as években készült. Az épület "Fachwerk"-szerűen lett megépítve, a faszerkezet nem látható, levakolták. A falak döngölt vályogból vannak. A tető megmaradt az eredetileg is épült szalmatetőnek. Ugyanakkor a szalmát, a régi öregek elmondása szerint, minden aratás után alá kellett dugni (pótolni), hogy ne ázzon át. Látható, hogy a fonás, a tetőfedés a réginek megfelelő.
1979-ben nyílt meg a tájház.
Az első szobát helyben gyűjtött, részben esztergálással készített tárgyakkal (ágy, székek, bölcső, gyermekbútorok) rendezték be, de a jellegzetes viseletet és a lakásban, háztartásban használatos textíliákat is láthatjuk. A menyasszonyi ruha és a vőlegényi ruha is ki van állítva, érdekessége, hogy Ófaluban a menyasszonyi ruha fekete volt, anyaga a csipke, vagy a varrásmód jelezte a jómódúságát.
A hátsó szobában állandó kiállítás keretében mutatják be a székes és faesztergályos mesterségeket, az elmúlt 100 év gyékényfonatú székeit. A pajtában a földműves gazdálkodás eszközei, az istállóban az első, még áram nélkül működő faeszterga pad van kiállítva. ( A községban 1960 óta van áram.)
 


Cím: 7696, Ófalu Kossuth Lajos utca 38.
Telefon: +36 72 463 030
 

Interaktív séta Ófaluban   
 „Kriss Gott”

Program: (igény szerint változtatható), NÉMET nyelven is akár!

Köszöntő Bechli Erzsébet polgármester                           

Ófalui Salzkipfel (sóskifli) készítés

Tájház körbevezetés

Székfonó bemutató

Ófalui Német Nemzetiségű Kétnyelvű Óvoda és Bölcsöde életébe bepillantás

Ebéd  (leves+ saját készítésű ófalui sóskifli)                                         

113 éves római katolikus templom megtekintése

Alternatív program:  Sport- Foci, régi teke

          

Előzetes bejentkezés szükséges!

Elérhetőségek: A 72/463-030 és a 30/185-94-85 , ovofalu@gmail.com

„Mir Sajn mir”